E-Postanı gir

Kapat

Sonuç

Kapat

Lütfen bekleyin.

Davetli Üyelik

Bu site test sürecindedir.

Anasayfa > Haberler > Türk Dünyası > Kosova'nın İlk Türkçe Gazetesi Kapanıyor

Kosova'nın İlk Türkçe Gazetesi Kapanıyor


Ekleyen: ayfer, 06.08.2008



Kosova'da Türkçe yayın yapan Kosova Türklerinin ilk ve tek bağımsız gazetesi ‘Yeni Dönem’ kapanıyor.

Kosova 'da 1999 yılından beri yayın hayatında olan Yeni Dönem gazetesi 17 Temmuz 2008 tarihli 436'ncı sayısıyla birlikte kapatıldı.

Gazete 1999 yılında, sonra "Kosova'da Türk yok, sadece Türkçe konuşanlar var!" denildiği günlerde Mehmet Bütüç'ün imtiyaz sahipliğinde 24 Kasım 1999 tarihinde yayına başlamıştı.

Balkanlarda Türkçe yayınlanan gazeteler ardı ardına kapanıyor.

1943 yılında Yugoslavya'da yayınlamaya başlayan
Birlik gazetesi 2003 yılında 60'ıncı yılında; 1969 yılında Yugoslavya'da (Sırbıstan-Kosova) yayımlanan Tan gazetesi 1999 yılında 30'uncu yılında kapandı. Yeni Dönem Gazetesi'nin yayın hayatı daha da kısa oldu. Yayın hayatına sadece 10 yıl devam edebildi.

Gazete maddi sıkıntılar yaşıyordu

Kosova Türklerinin, Balkanlardaki Türk toplumunun, Tuna boylarındaki Müslümanların meselelerini gündemine alan gazete son yıllarda maddi sıkıntılar yaşıyordu. Özellikle Türk İş Birliği ve Kalkınma Ajansı TİKA 'nın maddi desteğini alan gazete, kurumun 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren desteğini çekmesiyle birlikte zor günler geçirdi.

Yeni Dönem Gazetesinin imtiyaz sahibi Mehmet Bütüç , Yeni Dönem'in son sayısındaki yazısında, gazete yönetiminin 10 yıllık yayın hayatı boyunca Türklüğü meslek olarak görmediğine söylüyor.

Mehmet Bütünç; "Tehditler oldu, her taraftan, ama dimdik, Türk kimliğini ön planda tuttuk, Türkçeyi savunduk, Türkiye'yi savunduk, Kosova'daki varlığımıza sahip çıktık, eğitimimize ve dinimize sahip çıktık, Osmanlı kültürünü canlandırdık, diğer milli mensubiyetlerle en iyi ilişkileri sağladık, aydınlarımızla beraber partimize destek sunarak bölünmesini engelledik, kapılarımızı her zaman iyi niyetli ve kendi çıkarlarını ön planda tutmayan kişilere açık tuttuk. Kosova Devletimize bağımsızlığına kadar her tür desteğimiz oldu. Sivil toplum kuruluşlarımıza her tür desteği sağladık, kapılarımız gençlere her zaman açıktı ve onlara imkanlarımız dâhilinde her zaman destek olduk, kültürümüzü savunduk..." dedi.

Gazetenin kapanmasına gösterilen tepkiler tepkiler

YAFEM 'in 11. Türk Boyları Toplantısı için Yalova'da düzenlenen 2. Türk Dünyası Medya Mensupları Buluşması 'nda bir araya gelen Türk Dünyası Basın Mensupları Yeni Dönem Gazetesinin kapanmasını üzüntüyle karşıladıklarını belirttiler."Kosova'da yaşayan Türklerin tek sesi olan "Yeni Dönem" gazetesinin kapatılması haberini büyük bir teessürle öğrenmiş bulunuyoruz. Bu üzüntümüzün kamuoyuna duyurulması gerektiğine inanıyoruz" denildi. Kosova Türk Gazeteciler Derneği Başkanı İbrahim Arslan da "İnşallah yağmurlu bereket günler gelir. "Yeni Dönem" yağmur gibi haberlerle dolu olarak biz okurların elinde, evinde, işyerinde okunacak gazete olarak yayın hayatına devam eder." dedi.





Haberin Kaynağı:
Kosova'nın İlk Türkçe Gazetesi Kapanıyor

Bu İçeriğin Bağlantısını Sitende Yayınla (HTML Kodu)

Benzer Haberlerimiz



Toplam (3) Yorum

Üzgünüm, sadece üyeler yorum gönderebilir, üye iseniz giriş yapınız.


1 Turgut

06/08/2008

Özgürlüğünü yeni kazanmış olan Kosovadan pek de hoş olmayan bir hareket oldu. En zor dönemlerde Türkiye'den çok büyük yardımlar gören Kosovanın teşekkürü bence böyle olmaması gerekirdi. Umarım hatasını erken anlar, ülkesinde basın özgürlüğü kısıtlaması yapıp Kosova için YABANCI!!sayılan gazeteleri kapatmazlar.

2 şanlıurfalı

07/08/2008

Turgut kardeşim, haberi tekrar oku istersen. Gazeteyi kapatmıyorlar, gazete maddî sıkıntıdan dolayı kapanıyor. TiKA desteği çekmiş.

3 serkankeskin

07/08/2008

Keşke destek olabilsek..

Haberi Sen bildir "Yayınlansın"
etkili olsun.

Haber sayfasındaki benzer haberleri bize bildirin.Sizin adınızla yayınlayalım.




Üye Girişi yapınız

Encok haber ekleyen 5 kişi

  • XHTML
  • Ajax
  • CSS
  • Javascript
  • PHP 5.1.2

Site Sorumluları:
bilgiislem@vatanbir.org

Her hakkı saklıdır, kaynak gösterildiği takdirde kullanabilirsiniz
© vatanbir.org 2005-2008

Tasarım: DK Bilişim | Programlama: HTBilgi Bilişim | Xhtml: Xhtml Mutfaği