Orta Asya’dan derlediği Kardeş Masallar Yapı Kredi Yayınları etiketiyle çıktı...
Daha çok Avrupa’da fantastik Keloğlan masallarıyla tanınan eğitimci-yazar Yücel Feyzioğlu’nun Kardeş Masallar kitabı Yapı Kredi Yayınları Doğan Kardeş serisinden yayımlandı.
Kitap Türkiye, Azerbaycan, Dağıstan Özerk Cumhuriyeti, Hakas Özerk Cumhuriyeti, Karay Türkleri, Kazakistan, Kırgızistan, Kıbrıs Türkleri, Tatarlar gibi Türkçe konuşulan bütün coğrafyalardan derlenmiş masallardan oluşuyor.
Feyzioğlu, “Öyle masallar vardı ki; yüzlerce yıl ayrı yaşamış olsak bile kendi aramızda kültür birliğini, ayrı yönlerde gelişmiş olsa bile dil ve duygu birliğini aynı çatı altında tutulmuşlardı. Dağıstan’da Çilbik ve Baykuş ile Tuva’daki Beyaz Tavşan ile Kurt, yine Karaçaylar’ın Tilkiden Korkan ile Türkiye’de anlatılan Usta Nezer aynı masaldı” diye anlatıyor kitabın ön sözünde.
1946 yılında Kars’ta doğan Feyzioğlu, 1972 yılında zorunlu olarak Almanya’ya göç ettiğinde dağarcığında götürdüğü Keloğlan masallarını yeni motif ve öğeler katarak anlatır öğretmenlik yaptığı çocuklara.
Türkiye’den göç etmiş Almanya’da çalışan işçilerin çocuklarının kendi kültürünü ve dilini unutmaması için ders kitapları hazırlar. 1979 yılında ilk masal kitapları, 1980 yılında da ilk ders kitaplarını yayımlar. Kitaplar büyük ilgiyle karşılanır.
Yücel Feyzioğlu, yazdığı kitaplarla Avrupa’da eğitim gören Türk çocuklarının Türkçe okuma ve yazmasının yanında kendi kültürünü unutmaması için önayak olucu çalışmalarda bulunmak için hiçbir fedakârlıktan kaçınmaz.
Çocuklar için hazırladığı çağdaş ders kitaplarını Avrupa standartlarına ulaştırır. Yazdığı Keloğlan masal dizisi çeşitli dillere çevrildi ve Avrupa’da birçok ülkede ilgiyle karşılandı. Şimdiye dek masalları, öyküleri, iki romanı Almanya, Avustralya, Hollanda’da yayımlanan Feyzioğlu’nun öykü ve oyunları TRT radyolarında yayınladı.
Türkiye’de 2004 yılında ilk kez yayımlanan altı masal kitabı büyük ilgiyle karşılandı. Bütün masalları yayımlanmaya başladı...
Haberin Kaynağı:Biraz Nasreddin, Biraz Keloğlan