Orhangazi ilçesine bağlı Gedelek Köyü, yöredeki turşu üretimi dolayısıyla göç alan köy haline geldi.
Gedelek köyü Muhtarı Osman Trak, Gedelek’te turşu üretiminin oldukça eskiye dayandığını belirtti.
Yaklaşık 70 yıl önce, dönemin turşu üreticisi Rıfat Minare’nin Gedelek halkına salatalık ürettirdiğini anlatan Trak, "Köylülere tohum dağıtan Minare’nin teşvikiyle 20 yıl boyunca bölgede salatalık, biber ve şalgam üretimi yapıldı. Suyu bol olan Gedelek’teki bu ürünler, kalitesiyle büyük ilgi gördü" dedi.
Trak, 1949 yılında Minare’nin yanında çalışan dedesi Raşit Trak’ın, Gedelek’te turşu üretmeye başladığını belirterek, şöyle konuştu: "İlk dönemler merdiven altında yapılan turşu üretimi zamanla gelişti.
Özellikle 1970’li yıllardan sonra imalathaneler açıldı. Şu anda Gedelek’te bulunan 50 işletme, yılda 50 binin tonun üzerinde turşu üretiyor. Yılda 10 ton üretim yapan kadar birkaç yüz tonluk imalatçı firma da bulunuyor. Onlarca çeşit meyve ve sebzenin turşusu, Gedelek’in meşhur kaynak suyuyla yapılıyor. Turşuda sınır tanımıyoruz. Bütün sebzelerin, birçok meyvenin ceviz, kestane gibi ürünlerin turşularını yapabiliyoruz. Yumurtanın bile turşusunu yaptık."
Haberin Kaynağı:Turşucu Köyün İstihdamı Coştu!