Türklerin, İslam'la ilk tanıştıkları coğrafya Orta Asya'da, o günlerden kalan eserlerin bazıları hala ayakta.
Türkmenistan’ın Güney Batısı’ndaki tarihi Dehistan şehrinin kalıntıları arasında yüzyıllara meydan okuyan iki minare dikkat çekiyor.
Fakat bu minareler, günümüzün minarelerinden çok farklı. Yarısı yıkılan minareler, 7 metre çapında taban üzerine 40 metre olarak inşa edilmiş.
Minarelerin, yukarıdan okunacak ezanın, neredeyse aşağıdan duyulamayacak kadar yüksek yapılmasının birkaç sebebi var.
Büyük olmasının ilk sebebi, ülkenin büyüklüğünü temsil etmesi. İkincisi ise savunma amaçlı. Komşu şehirlerle haberleşme için kullanılmış.
Üçüncüsü ise ezan okumak için, namaza insanları çağırmak için. Minarelerden birinin kitabesi, bu eserin bin 102 yılında yapıldığını gösteriyor. Diğer minarenin ise ne zaman yapıldığı belli değil.
Haberin Kaynağı:Orta Asya'da Tarihi Dev Minareler